Excite

Volgende week schaatsen in koud weer?

Volgende week wordt het dan eindelijk echt winterweer in Nederland. Vanaf zondag komt koude lucht uit het oosten Nederland binnen en daarbij kan zelfs sneeuw vallen. De verdere verwachting is dat het droog, zonnig en koud wordt. Ideaal weer om er op uit te trekken en van de echte winter te genieten.

Schaatsen

Sommige weersvoorspellers raden aan om de schaatsen alvast op te zoeken. Met nachttemperaturen van min zes is het zeer goed mogelijk dat er volgende week op ondergelopen weilanden en ijsbanen op natuurijs geschaatst kan worden. Met middagtemperaturen van rond het vriespunt staat het weer van volgende week hopelijk garant voor veel ouderwets schaatsplezier.

Tien centimeter ijs

Volgens Weerplaza is er zo'n zeventig procent kans dat de vrieskou komt en ook daadwerkelijk aanblijft. Vanaf zaterdagmiddag waait een straffe oostenwind met windkracht drie of vier over het Hollandse landschap. Doordat het onbewolkt blijft, kan het ijs snel aangroeien. Aan het eind van de week zou er in het oosten van het land al tien centimeter ijs kunnen liggen op plassen en sloten van minder dan een meter diep. Weerplaza houdt wel een slag om de arm, want met één of twee dagen dooi kan het schaatsfestijn al letterlijk in het water vallen.

KNMI onzeker

Hoewel we allemaal vinden dat het hoog tijd wordt voor een echte winter, wil het KNMI heen valse hoop scheppen. Volgens hun berekeningen wordt het inderdaad koud volgende week maandag en dinsdag, maar voor de rest van de week geven de weermodellen geen eenduidige voorspellingen. Het KNMI zegt zelfs dat er maar een vrij kleine kans van twintig procent is op de voortzetting van de vrieskou na woensdag.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021