Excite

Volkert van der G. woont in Apeldoorn

Sinds begin mei woont Volkert van der G. in de Gelderse stad Apeldoorn. De moordenaar van Pim Fortuyn heeft twee derde van zijn straf uitgezeten. Onderdeel van zijn re-integratie is dat van der G. in een “stabiele woonomgeving” mag wonen, “net als iedere andere Nederlander,” zo schrijft de burgemeester van Apeldoorn John Berends in een brief aan bewoners van het centrum van Apeldoorn.Van der G. moet zich aan strenge voorwaarden houden tijdens zijn verblijf, waaronder een verplicht wekelijks bezoek aan de Reclassering en het dragen van een enkelband.

Woonplaats

De burgemeester heeft enkele weken geleden de gemeenteraad al ingelicht over hun bijzondere nieuwe bewoner. Tot nu toe heeft dat tot weinig bijzonders geleid, vertelt Wim Willems, fractievoorzitter van Leefbaar Apeldoorn, woensdag tegen Omroep Gelderland.

“Het is een bevoegdheid van het college en de burgemeester. Wij kunnen daar verder weinig aan doen. En het is zo dat iedereen een woonplaats dient te hebben.”

Gelatenheid

Willems gelatenheid is tekenend voor de reacties van inwoners van Apeldoorn. Mensen zijn niet bezorgd over hun nieuwe buurman Volkert van der G. “Hij moet ergens wonen,” is een veelgehoord argument. Wel is er angst voor de reacties vanuit het land. “Straks komt er van dat gajes voor de deur staan. Ik heb geen zin in demonstraties in de straat,” vertelt een buurtbewoonster.

Bijeenkomst

Om mensen te informeren organiseert de burgemeester vanavond een informatiebijeenkomst voor direct omwonenden. In het voormalig gebouw van Centraal Beheer zal Berends toelichten waarom hij ervoor heeft gekozen de moordenaar van Volkert van de G een huis aan te bieden. Ook kunnen bezorgde buren vragen stellen. Bij bijeenkomst is alleen toegankelijk voor mensen die een uitnodiging hebben ontvangen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021