Excite

Voor altijd zomertijd in Engeland?

David Cameron opende vorig jaar al de discussie die mogelijk zou kunnen leiden tot het afschaffen van Greenwich Mean Time (GMT). Dit zou betekenen dat het in het Verenigd Koninkrijk altijd zomertijd is. De voorstellen worden op dit moment besproken in het parlement.

Om te kijken of de voorstellen doorgevoerd moeten worden, is men nu aan het onderzoeken of het verlengen van de zomertijd tot in de wintermaanden ook kan helpen bij de vermindering van CO2-uitstoot. Meerdere invloedrijke parlementsleden hebben al aangegeven wel open te staan voor het afschaffen van GMT.

Ook milieuorganisaties zijn enthousiast over het initiatief. Door GMT af te schaffen worden de ochtenden namelijk donkerder, maar de avonden lichter. Het terugzetten van de klok doet men al sinds 1916. Toen werd de klok een uur terug gezet, zodat de boeren een uur langer hadden om op het land te werken.

Er wordt nu een analyse gemaakt van de mogelijke kosten en voordelen van het – eventueel gedeeltelijk – afschaffen van GMT. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheid om de klok in de zomer maar liefst twee uur vooruit te zetten. Dit zou weer kunnen leiden tot een flinke economische stimulans. Ook zou het beter zijn voor het milieu. Als de klok permanent verschoven zou worden, dan levert dat de Britten ongeveer 235 extra uren zonlicht ná werktijd op. Voor de toeristische sector zou het wel eens een positief verschil van 3,5 miljard per jaar op kunnen leveren.

Afbeelding: Flickr account Menage a Moi

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020