Excite

Vos als huisdier

De hond is al millennia lang de best vriend van de mens. Maar nieuwe archeologische vondsten lijken te bewijzen dat dit niet altijd het geval is geweest. De prehistorische mens kon wel eens de voorkeur hebben gegeven aan de vos.

Een team van wetenschappers van de Cambridge Universiteit heeft in een prehistorisch graf in Jordanië niet alleen de resten van een mens gevonden, maar ook die van een vos. De onderzoekers concludeerden dat de vos wellicht een huisdier was, die mee in het graf ging om de eigenaar gezelschap te houden in het hiernamaals.

Het graf is 16.500 jaar oud. Daarmee is het 4.000 jaar ouder dan enig graf dat gevonden is waaruit bleek dat mensen de hond als huisdier hielden. Overigens moet je nu niet denken dat de vos een prima huisdier is. Volgens de wetenschappers is het erg onwaarschijnlijk dat de vos volledig getemd was. Uiteindelijk heeft de mens toch de voorkeur gegeven aan de afstammeling van de wolf, de hond, als huisdier.

In de voormalige Sovjet Unie hebben ze toch nog een dappere poging gewaagd. In 1950 startte wetenschapper Dmitri Belyaev een project om de vos de domesticeren. En dat is best aardig gelukt, want de gefokte vossen gedragen zich eigenlijk als honden. Ze kwispelen, blaffen en laten hun oortjes naar beneden hangen. En zeg nou eens eerlijk, wie wil er nou geen vosje?

Afbeelding: Flickr, gebruiker digital primate

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020