Excite

Vriendin Boston bomber gezocht

In Amerika is volgens bronnen van ABC News de terroristenopsporingsdienst op zoek naar een vriendin van de verdachte die beschuldigd wordt van de bomaanslag tijdens de Marathon in Boston. Ze zou in het vizier van de terreurdienst zijn gekomen, nadat ze erachter kwamen dat ze naar Tjechië was afgereisd in 2013 en ze sindsdien alarmerende berichten over de Jihad op het internet zou zetten.

Geradicaliseerd?

Gezagvoerders zouden bezorgd zijn dat de vriendin, die de naam Heda Umarova heeft en 23 jaar is, misschien geradicaliseerd is onder invloed van het Islamitische geweld. Net zoals Dzhokhar Tsarnaev, die verdacht wordt van de bomaanslag op 15 april, en zijn broer Tamerlan die omkwam tijdens een confrontatie met de politie van Boston. Umarova kan volgens de terreurdienst een bedreiging zijn voor Amerikanen elders. Ze kan met haar Amerikaanse paspoort namelijk vrij gemakkelijk naar andere landen reizen.

Familie in Tsjechië

Umarova verliet boston in juli met haar ouders om familie in Tsjechië op te zoeken, maar keerde niet meer terug. Vermoed wordt dat ze achter is gebleven om te trouwen met een man daar.

Nog geen officiële terreurverdachte

Hoewel niemand haar nog officieel als terreurverdachte heeft bestempeld, is wel besloten om haar te traceren. Ook haar twee broers worden in de gaten te houden, vanwege extreme uitingen op diverse social media kanalen. Het jongste broertje Junes was bevriend met hoofdverdachte Dzhokhar. De vader van de drie jongeren ontkende onlangs in een interview met ABC News, dat zijn dochter geradicaliseerd zou zijn. Hij gaf aan dat hij de berichten op social media geen overtuigend bewijs vond om zijn kinderen verdacht te laten zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020