Excite

VRT-journalist betrapt op bedrog

Zonder kritisch nadenken alles maar aannemen wat in de media verschijnt is een fout. Toch mogen we verwachten dat wat kranten, radio en televisie berichten op zijn minst waarheidsgetrouw is. De Belgische journalist Robin Ramaekers neemt het echter niet zo nauw met de zoektocht naar de waarheid en objectiviteit. Hij monteerde geluiden onder een reportage, waardoor het leek alsof hij tijdens zijn werk in een tentenkamp in Haïti werd beschoten.

Dat berichtte de Belgische krant De Morgen vandaag. Ramaekers maakte de reportage voor de Belgische VRT. Hoofdredacteur Kris Hoflack is boos. ‘Als je als nieuwsdienst geloofwaardigheid en betrouwbaarheid wilt uitstralen dan kun je dit soort zaken niet tolereren,’ zei hij tegen De Morgen.

Verder noemde Hoflack het ‘een zware deontologische fout.’ In het Vlaams betekent dit dat hij vindt dat Ramaekers alle gedragsregels met voeten getreden heeft.

Hoewel er dus boos gereageerd is, mag Ramaekers gewoon bij de VRT blijven werken. Hoofdredacteur Hoflack: ‘Natuurlijk is dit een heel zware uitschuiver. Maar mensen maken nu eenmaal fouten en Robin is en blijft een uitstekend journalist.’

Ook in Nederland worden er wel eens liegende en manipulerende journalisten betrapt. Zo verbrak de Volkskrant het contract met fotograaf Jean-Pierre Jans nadat de krant er achter was gekomen dat hij met Photoshop een foto had voorzien van een aantal extra hertjes.

Afbeelding: VRT

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020