Excite

VS en Canada praten over Blackberryverbod

De Blackberry blijft voor nieuws zorgen. De Verenigde Staten en Canada zijn in gesprek getreden met de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië. De aanleiding hiervoor is het Blackberryverbod. De VAE en Saudi-Arabië hebben aangegeven het mail- en messengerverkeer van de Blackberry te willen verbieden, omdat het door haar veiligheidsdiensten niet te controleren is.

Het verbod zou gefaseerd in gaan: vandaag in Saudi-Arabië en in oktober in de VAE. Nog niet iedereen is echter enthousiast over het verbod. Canada en de VS gaan nu praten met Saudi-Arabië en de VAE, maar ook India en Libanon zijn nog niet blij met de nieuwe maatregel. Zij zouden graag willen dat RIM, de Canadese producent, meer inzage zou geven in de diensten.

Hillary Clinton, minister van Buitenlandse Zaken kondigde in ieder geval al gesprekken aan. Zij zei dat de Verenigde Staten de zaak graag van alle kanten wilden bekijken. Volgens Clinton is de zorg over de veiligheid legitiem, maar is ook het recht op het vrije gebruik en een vrije toegang legitiem.

RIM heeft tot nu toe in ieder geval altijd volgehouden niet te willen buigen voor de Arabische landen. Hoewel er geruchten over gingen, ontkent het bedrijf ook deals te hebben gesloten met een aantal van de bewuste landen. In de VS mag, met tussenkomst van de rechter, wel aftapapparatuur worden gebruikt voor Blackberry’s. Misschien zou dit in de Arabische landen ook een mogelijkheid zijn.

Afbeelding: Flickr account Marvin Kuo

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020