Excite

Vulkaan IJsland legt vliegverkeer plat

IJsland heeft het vliegveld van Keflavik, de grootste luchthaven van het land, zondag tijdelijk gesloten na de uitbarsting van de vulkaan Grimsvötn in het zuidoosten van het land. Ook andere vliegvelden op het eiland gaan hoogstwaarschijnlijk dicht.

De as van de uitgebarste vulkaan kan dinsdag het noorden van Schotland bereiken en delen van Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje op donderdag of vrijdag. Daarvoor zijn zondag vliegtuigmaatschappijen gewaarschuwd door weerkundigen.

Die waarschuwing is gebaseerd op de weersvoorspellingen van de komende vijf dagen. Maar de weerkundigen houden volgens diverse media nog een slag om de arm. Volgens Eurocontrol zou de uitbarsting van de Grimsvötn het komende etmaal geen gevolgen hebben voor de Europese vluchten. Een woordvoerder van Schiphol liet ook al weten dat vluchten van en naar Schiphol voorlopig geen hinder van de vulkaanuitbarsting ondervinden.

As van vulkanen kan de motoren van vliegtuigen beschadigen. Toen die vulkaan met een moeilijke naam, de Eyjafjallajökull, vorig jaar grote hoeveelheden as de lucht injoeg, werden duizenden vluchten geschrapt. Luchtvaartondernemingen en vliegvelden leden toen miljardenverliezen.

De Grimsvötn, die nu staat te roken, barstte in 2004 voor het laatst uit. De vulkaan ligt in het zuidoosten van IJsland. Boven de plek hangt een grote rook- en aswolk.

Afbeelding: Flickr account orvaratli

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020