Excite

Vuurtoreneiland te koop

Een eigen plekje onder de zon is voor de meeste Nederlanders een droom. Waar velen dan al gauw denken aan het kopen van een huis, kan je het ook een stuk groter aanpakken. Je kunt namelijk ook voor een appel een ei een Nederlands eiland aanschaffen, inclusief vuurtoren!

Het gaat om een eilandje in het IJmeer, vlakbij de polder IJdoorn en Durgerdam. Staatsbosbeheer is op zoek naar een nieuwe beheerder voor het eilandje. Overigens dien je wel tussen de 1 en de 3 miljoen euro te investeren in de renovatie van het fort dat op het eiland aanwezig is, maar dan heb je ook wat. Ook zijn er volgens Staatsbosbeheer diverse subsidiemogelijkheden.

Vuurtoreneiland is niet groot; het beslaat slechts twee voetbalvelden. Vroeger was het samen met Pampus en Fort Diemerdam erg belangrijk voor de verdediging van Amsterdam. Schepen die vanaf de Zuiderzee aanvielen, werden namelijk door deze drie eilandjes afgeslagen. Het fort op het eilandje is één van de 45 forten die gezamenlijk de Stelling van Amsterdam vormen. Deze stelling is sinds 1996 beschermd werelderfgoed.

Staatsbosbeheer is vooral op zoek naar een commerciële uitbater. Of die in de rij staan om het eilandje te kopen is echter zeer de vraag, want grootschalige recreatie is niet toegestaan vanwege de monumentstatus van het eiland.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020