Excite

VVD en PvdA passen zorgplannen aan

Aanstaande maandag komen de VVD en PvdA met meer duidelijkheid rondom de plannen voor de zorgpremie. De inkomensafhankelijke zorgpremie zorgde in de eerste week na de kabinetsformatie al meteen voor veel roering, omdat een vermindering van de koopkracht bij vooral middeninkomens aanzienlijk was. Dit weekend worden alternatieve zorgplannen doorberekend, zo vertellen bronnen aan de NOS.

Achterban VVD ziet problemen

De afgelopen week ontstond er veel kritiek op de zorgplannen van het nieuwe kabinet. Daarbij kon vooral de aanhang van de VVD zich niet vinden in de achteruitgang van de koopkracht. Donderdag en vrijdag besloten VVD en PvdA de plannen rondom de zorg open te breken. Leider van de PvdA Diederik Samsom verklaarde vrijdagmiddag: “Een van de partijen heeft grote problemen met een van de punten. In een stabiele coalitie hoort de een de ander dan te hulp te schieten.”

Nivellering blijft

Volgens VVD-minister Zijlstra wordt er naar oplossingen gezocht binnen de grenzen van het regeerakkoord. Dat houdt in dat de door PvdA bepleite nivellering stand houdt. Volgens Diederik Samsom is het enige probleem op dit moment de zorgpremie en niet het verkleinen van de inkomensverschillen. “De inkomensafhankelijke zorgpremie is kennelijk een verkeerd gekozen instrument. Tenminste, dat lijkt het te zijn.”

Nieuwe plannen

Als het regeerakkoord wordt aangepast, dan moet dat gebeuren voor het regeringsdebat aanstaande dinsdag. De tijdsdruk is dus groot. Het benodigde geld om een oplossing te vinden voor de nieuwe zorgpremies, worden waarschijnlijk gezocht in de fiscale hoek. Volgens bronnen komt de eerder afgeschafte zorgtoeslag terug en de inkomstenbelasting wordt verhoogd. Daarnaast worden de heffingskortingen en belastingschijven aangepast.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021