Excite

Waarom Standard Luik een populaire club is

Standard Luik is zeer populair bij veel mensen en beperkt zich niet tot de regio van Luik alleen. Waarom?

Het stadion

De voetbaltempel van Standard Luik (ook wel gewoon 'Sclessin' genoemd), is relatief klein maar er is altijd een ongelofelijke ambiance. Klein want er kunnen een kleine 30.000 voetbalfans een overdekt plaatsje krijgen. Met zo'n kleine bezetting hoor je er tegenwoordig niet meer bij. Officieel heet het stadion het 'Maurice Dufrasnestadion' dat in 1898 werd gebouwd. Gelukkig zijn er een dikke 6000 business-seats die voor de club geld in het laatje brengen.

Lange traditie

Standard Luik behoort tot de oudste clubs van België. Daar hoort veel traditie bij. Hoogtepunt in hun bestaan is nog altijd de Europese finale tegen Barcelona. De strijd om de landstitel is al jaren een gevecht met Anderlecht, Club Brugge en Racing Genk.

En bij traditie horen ronkende namen. Te beginnen met keepers. Standard Luik heeft beroemde doelwachters opgeleverd: Gilbert Bodart, Jean Nicolay, Christian Piot en Michel Preud’homme. Die laatste maakte inmiddels de overstap naar het trainersvak. Hij trainde o.a. Fc Twente gedurende één jaar.

Naast goede keepers kwamen er in de loop der jaren ook beroemde veldspelers uit voort. De bekendste is wellicht Eric Gerets. De eerste Belgische speler die voet aan wal zette in de Italiaanse competitie. Simon Tahamata verhuisde naar Ajax. Wilfried Van Moer schopte het tot bondscoach van het Belgische nationale elftal. Ook de Zweed Ralf Edström speelde voor Standard Luik.

Voertaal: Frans

Ga je als speler naar Standard Luik dan moet je Frans leren of kunnen spreken. Want de taal die er wordt gesproken is Frans. Er zijn niet meer zo veel Waalse clubs die nog een belangrijke rol spelen in de hoogste afdeling. Vandaag zijn dat enkel nog Standard en Bergen. Dat is wel eens anders geweest. Omwille van financiële problemen is het aantal Waalse clubs in de hoogste klasse sterk verminderd.

Ambiance

Luik wordt in België ook de 'vurige stede' genoemd. Dat zie je ook terug in het voetbal. De supporters zijn zeer fanatiek en begaan met hun club. De kleuren zijn rood en wit en daarom spreekt men altijd van de 'Rouches'. Omwille van het kleine stadion, overigens gelegen aan de Maas, zitten de supporters dicht op de grasmat. En ze maken een hoop kabaal. Geen enkele club in België heeft zo'n muzikale supportersclan. Ze maken de volle 90 minuten kabaal, ondersteunen de spelers, roepen en tieren... kortom het stadion staat elke thuiswedstrijd in brand en daar zijn ze fier op. Dat is ook de reden waarom spelers van de andere clubs graag naar Standard gaan voor een wedstrijd. Elke match is een veldslag! Er gebeurt altijd wat!

Nieuwe start?

Sinds juni 2011 heeft de club een nieuwe voorzitter: Roland Duchâtelet. Dit keer een rijke Vlaming en zakenman. Zeer ongewoon voor deze typische Waalse club. De toekomst zal uitwijzen of het een goeie beslissing was voor de club.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020