Excite

Wennemars: Elfstedentocht komt!

Erben Wennemars gelooft er in: de Elfstedentocht kan over ruim twee weken gereden worden. De rasoptimist deed zijn uitspraak tijdens de verslaggeving rondom het wereldkampioenschap sprint bij Studio Sport op de NOS. De oud-schaatser meent dat er over twee en een halve week voldoende ijs op de Friese wateren ligt om het oer-Hollandse schaatsevenement door te laten gaan. Maar of we het bekende 'it giet oan' nog gaan horen dit jaar?

Vrieskou

Eerder deze week berichtten verschillende media dat het vanaf zondag licht to matig gaat vriezen in Nederland. De temperaturen kunnen 's nachts dalen tot min zeven en overdag blijft het licht vriezen. Aan het einde van de week kan er geschaatst worden op ondergelopen weilanden en ander stilstaand water tot een meter diepte. Inmiddels laten de weermodellen zien dat de vorstdagen deze week gevolgd kunnen worden met een strenge vrieskou aankomend weekend, waarbij het plaatselijk wel eens min tien kan worden. Vannacht wordt de koude periode ingeleid met een mogelijke lichte sneeuwbui in het oosten van Nederland.

Vijftien centimeter

Het is inmiddels een traditie dat er bij elke periode van vorst opnieuw een discussie ontstaat of er wel of niet een Elfstedentocht gaat plaatsvinden. Inmiddels is de laatste Elfstedentocht alweer vijftien jaar geleden. Op het gehele Elfstedentraject moet minstens vijftien centimeter ijs liggen, daarom zijn de keren dat de Elfstedentocht ook echt geschaatst kon worden, voorbehouden aan jaren met strenge vorst.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020