Excite

Wereldrecordhouder België viert ‘feest’

‘Eindelijk wereldkampioen’ kopte een Belgische krant vandaag. Goed nieuws, zou je denken, maar het blijkt een trieste mededeling. Het record frietbakken hadden ze al binnen gesleept, en nu zit België 249 dagen zonder regering, en daarom is het land vanaf vandaag wereldrecordhouder. Ze verslaan daarmee Irak, dat 248 dagen zonder regering zat. Nederland was tot voor kort Europees recordhouder formeren, met 208 dagen.

Andere kranten in België besteden vandaag ook aandacht aan het nieuws, met koppen als ‘249 dagen en niets in zicht’, en ‘Onverschilligheid regeert het land’. Voorlopig lijkt daar ook geen verandering in te komen aangezien de onderhandelingen nog steeds muurvast zitten.

Belgische informateur Didier Reynders krijgt inmiddels veel kritiek over zich heen. Politici zeggen dat hij eigenlijk tot nu toe nog niets gedaan heeft. Dat hij zal slagen in zijn opdracht, zelfs nu de Belgische koning het verlengd heeft met twee weken, gelooft niemand meer. Reynders’ conclusie tot nu toe luidt ‘dat de verscheidene gesprekspartners duidelijk hebben gemaakt dat de wil om te onderhandelen bestaat en dat die ruim wordt gedeeld.’ Een conclusie waar, als een boer met kiespijn, om gelachen wordt.

Het enige dat bij onze zuiderburen nog mogelijk lijkt, zijn verkiezingen. Volgens de meesten is dat nu de meest reële optie. ‘In een democratie zijn verkiezingen het ultieme redmiddel’, zei NVA-voorzitter Bart de Wever gisterenavond op de Belgische televisie.

In Gent vieren ze vanavond hoe dan ook feest. Daar wordt een groot volksfeest georganiseerd om met een knipoog het nieuwe wereldrecord te vieren. Nu feestvieren, de kater komt morgen…

Afbeelding: Flickr, gebruiker historic.brussels

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021