Excite

Wereldzaadbank beveiligd door ijsberen

De armageddon-gekte wordt groter en groter. Een groep Australische boeren heeft besloten een contributie te doen aan de Wereldzaadbank. En dan hebben we het over niet over een spermabank, maar eentje met zaden van planten, bomen en vruchten. Ze willen met de donatie een voedseltekort bij een eventuele catastrofe tegengaan.

Het Noorse eiland Spitsbergen, op zo'n achthonderd kilometer van de Noordpool, is de thuisbasis van de Wereldzaadbank. Het bouwwerk bevindt zich op zestig meter hoogte, zodat het bij een stijging van de zeespiegel boven water blijft. De bank is ingebed in de rotsen en is het hele jaar door bevroren. Ook bij stroomstoringen ontdooien de zaden dus niet.

De Australiërs zullen 301 verschillende soorten erwten en 42 zeldzame kikkererwten is de ijskoude kluis stoppen. Bang dat de erwten gestolen worden zijn ze niet. 'Het is daar min twintig graden Celsius en bovendien wordt de omgeving bewaakt door ijsberen,' zegt één van de initiatiefnemers, 'volgens ons is het de veiligste plek op aarde.'

In 2008 opende de Noorse overheid het enorme bankgebouw als 'service aan de wereld.' Het heeft inmiddels meer dan 250 miljoen zaden in opslag. Opvallend genoeg zijn eerdere zaadbanken allemaal vernietigd door datgene waartegen ze gebouwd zijn: oorlogen en extreme weersverschijnselen. Er is overigens ook een Australische zaadbank. Waarom de boeren hun zaden daar niet heen brengen? Die bank wordt bedreigd door de ernstige overstromingen in het gebied.

Afbeelding: Wikimedia Commons

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020