Excite

Wetenschappers bouwen levend organisme

Wie de films van Frankenstein ziet, zal dat zeker met een vleugje zout nemen. Toch is dit niet langer meer verre toekomst. Het is wetenschappers namelijk gelukt om synthetisch leven te maken. Leven scheppen alsof je god zelf bent. De Amerikaan Craig Venter is de dokter die de Frankenstein-bacterie ontwikkeld heeft. Het kostte hem vijftien jaar puzzelen, maar nu is er dan toch leven gewekt waar het eerst niet was. Zonder tussenkomst van een goddelijk wezen. Dat is een belangrijke stap om betere bewijzen te vinden voor de evolutie-theorie en uiteraard een grote wetenschappelijke doorbraak.

Venter gebruikt een lege cel van de bacterie mycoplasma capricolum en vulde die op met nagemaakt DNA. Dat DNA was een kopie van het DNA van de mycoplasma mycoides. Wat ontstond waren miljoenen delingen en dus miljoenen bacteriën, die allen de eigenschap hadden van de mycoplasma mycoides. Het lijkt magie en tovenarij, maar het is pure wetenschap. Venter gebruikt een computer om het duidelijk te maken. Wat ze gedaan hebben is de hardware van de ene computer vol zetten met de software van een andere computer. Wat je krijgt is een 'nieuwe' computer.

De doorbraak zit 'm in het feit dat de cellen zichzelf voortplanten. Venter hoopt zo organismes te kunnen maken die te manipuleren zijn. Bijvoorbeeld cellen die olie opzuigen of juist olie maken, of organismen die CO2 opzuigen uit de lucht. Ook zijn er medische toepassingen te verzinnen. Zo kunnen de cellen gemanipuleerd worden tot het vaccins zijn. Ook zouden er op deze manier voedingsstoffen kunnen worden gemaakt. Allemaal synthetisch, maar wel een oplossing voor heel veel problemen, uiteraard.

Afbeelding: Flickr, kaibara87

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020