Excite

Wetenschappers vinden voetspoor van 1,5 miljoen jaar oud

Een voetspoor van 1,5 miljoen jaar oud is gevonden in het noorden van Kenia. Dat doe je niet met Google Earth, maar dat is een kwestie van heel lang en heel goed zoeken. En een beetje gokken wellicht. Een studie archeologie schijnt ook goed te helpen. De voetafdruk van behoorde toe aan een homo erectus die 1,5 miljoen jaar geleden zijn voeten in de Afrikaanse klei drukte.

Een belangrijke ontdekking voor de evolutietheorie

De ontdekking is belangrijk voor de wetenschap. De voetafdruk bewijst namelijk dat de homo erectus een voet had die anatomisch gelijk was aan de voet van de mens. Daarmee wordt bedoeld dat de grote teen parallel loopt aan de kleine teen. Dat is bij ons mensen zo, maar bij primaten bijvoorbeeld niet. De voetafdruk laat dus weer een stukje evolutie zien, en dat is altijd fijn in het jaar van Charles Darwin.

Eventueel gemaakt door de archeologen zelf

"Het was best griezelig om iets op te graven dat er precies zo uitziet als iets dat je twintig minuten eerder zelf had kunnen maken", zei archeoloog David Braun van de Universiteit van Kaapstad in Zuid-Afrika. Uiteraard is dat koren op de molen voor gelovigen die de evolutietheorie onderuit willen halen. De wetenschapper geeft ze een excuus voor de 1,5 miljoen jaar. Gelovigen zullen beweren dat de voetafdruk inderdaad afkomstig is van David Braun. Gelukkig weten de wetenschappers wel beter...

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020