Excite

Wetsvoorstel: Boete voor gebruik van zout in restaurants

New Yorkse koks die zout in hun maaltijden gebruiken kunnen daarvoor binnenkort gestraft worden met een boete van 1000 dollar per keer. Diezelfde maatregel moet worden ingevoerd voor alcohol en suikerhoudende dranken.

Althans, dat is het plan van politicus Felix Ortiz. Deze democraat uit Brooklyn, gesteund door burgemeester Michael Bloomberg, is fel tegen het gebruik van keukenzout. Hij vergeleek het zelfs met asbest.

Hij heeft hiermee een punt: teveel zout is zeker niet goed voor een mens. Waar we aan maximaal zes gram meer dan genoeg hebben, krijgen veel mensen makkelijk tien tot twaalf gram binnen. Zeker kant-en-klaar maaltijden tikken hard aan. Daarnaast wordt in gekookte maaltijden in restaurants regelmatig zout gebruikt om maaltijden op smaak te krijgen. Ook dit gaat hard. Teveel zout kan zorgen voor een hoge bloeddruk, met alle gevolgen van dien.

Een zware boete op het gebruik van zout lijkt de oplossing. Die oplossing is mogelijk ook toepasbaar op alcohol. Eerder werden in Alaska de belastingen op alcohol al sterk verzwaard, waarna maar liefst 29% minder gevallen van ziekte of sterfte door alcohol voorkwamen. Na een tweede verhoging daalde dat getal verder met 11%.

Tot slot zijn er plannen voor een suikertaks, waarbij 18% extra belasting geheven zou moeten worden op verschillende frisdranken. Deze belastingheffing wordt ook wel de obesity tax genoemd en zou ervoor moeten zorgen dat het percentage New Yorkers dat aan obesitas lijdt – nu is dat 25% - sterk daalt.

Afbeelding: Flickr account timlewisnm

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021