Excite

‘Whatever’ is irritantste woord van 2009

Amerikanen zijn het er wel over eens: ‘Whatever’ is zo’n beetje het irritantste woord dat in een gesprek gebruikt kan worden. Maar liefst 47% van de respondenten gaf dit woord op als meest irritant in de verkiezing van het meest irritante woord van 2009.

Dit blijkt uit een onderzoek dat gehouden werd door het Marist Institute for Public Opinion. Andere irritante woorden waren ‘anyway’ en ‘you know’. Opvallend genoeg zijn dit allemaal opvulwoorden die gebruikt worden om ‘eh’ te vermijden. Wat deze irritante woorden met elkaar gemeen hebben, is dat ze vaak gebruikt worden zonder dat iemand het doorheeft.

Hoewel Amerikanen en Britten allebei Engels spreken, houden de Britten er weer een andere ‘irritante’ zinsnede op na. Britten gebruiken ‘at the end of the day’ regelmatig als opvuller.

Het irritantste woord van Nederland is nog niet bekend; tot 1 december kun je hier nog op stemmen. Grote kanshebbers zijn ‘hun hebben' en ‘de kids/kiddoos’. Dat het irritantste woord ook erg actueel kan zijn, blijkt wel uit de verkiesbaarheid van ‘(krediet)crisis’. Andere woorden die (wederom) in de lijst voorkomen zijn ‘zeg maar’, ‘duh’ en ‘okeeee’.

In 2008 won ‘Ik heb zoiets van’ de verkiezing van het irritantste woord. Deze zinsnede kreeg toen 12% van de 3088 uitgebrachte stemmen, maar komt dit jaar niet eens voor in de lijst. Wil jij je stem nog uitbrengen? Dat kan gemakkelijk via internet of via de stembussen en –formulieren in verschillende boekhandels.

Afbeelding: Flickr account Shiny things

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020