Excite

Wikileaks lekt documenten Guantanamo

Ieders favoriete internetrebellen zijn weer lekker bezig. Voor de zoveelste keer publiceren de boys van WikiLeaks gevoelige informatie van de Amerikaanse overheid. Dit keer is het de beurt aan documenten over de terroristengevangenis in Guantanamo Bay. En daaruit blijkt dat lang niet elke gevangene daadwerkelijk gevaarlijk is.

De publicatie komt op een voor WikiLeaks gunstig tijdstip, aangezien de commotie rond Cablegate wel enigszins over is. Toch weet de organisatie zich hiermee weer mooi in de kijker te spelen. Samen met een drietal kranten publiceert de klokkenluiderswebsite zo’n 700 documenten over de controversiële gevangenis voor vermeende terroristen.

Het gaat om de dossiers van gevangen die opgesloten zitten in 'Gitmo'. Uit de documenten valt af te lezen of de gevangen in het bezit zijn van waardevolle informatie en of de Amerikanen denken dat ze staatsgevaarlijk zijn. En daaruit blijkt dat lang niet iedereen terecht opgesloten zit. De regering vindt de publicatie van de stukken ‘ongelukkig’. Volgens een woordvoerder stammen de documenten nog uit de regeringsperiode van president George Bush en zouden ze dus verouderd zijn.

Verouderd of niet, de documenten zijn koren op de molen van mensenrechtenorganisaties. Die hebben al sinds jaar en dag kritiek op de gevangenis op Cuba. President Obama heeft zijn wens uitgedrukt om Guantanamo Bay te sluiten, maar tot op heden heeft dit tot niets geleid.

Afbeelding: Flickr, gebruiker osipowa

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021