Excite

Wikileaks: Nederland heeft Amerikaanse kernwapens

Volgens de website WikiLeaks liggen er in Nederland Amerikaanse kernwapens opgeslagen. De website publiceerde verschillende geheime documenten waaruit dit op te maken viel. Deze documenten maken deel uit van een enorme hoeveelheid geheime documenten die op dit moment gedoseerd op de website geplaatst worden.

Het gaat om een vertrouwelijke memo van Philip Murphy, de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland. Hij spreekt over het terugtrekken van kernwapens uit Duitsland en eventueel ook België en Nederland. Een heel schokkende ontdekking is dit niet; het gerucht gaat al ongeveer een halve eeuw rond. Toch is er nog nooit een bevestiging van de regering gekomen.

Uit de nieuw gepubliceerde documenten op WikiLeaks blijkt ook dat president Sarkozy vorig jaar druk heeft uitgeoefend op oud-premier Balkenende. Sarkozy wilde toen voorkomen dat Nederland zich terug trok uit Afghanistan. Ook zou uit de documenten blijken dat er internationaal veel waardering is geweest voor Maxime Verhagen.

In totaal zijn er ruim 250.000 geheime memo’s in handen gekomen van WikiLeaks. 3021 van die memo’s zijn verzonden door de Amerikaanse ambassade in Den Haag, maar deze memo’s staan op dit moment nog niet online. Tot en met maandagochtend waren er vijf memo’s gepubliceerd waar Nederland ook in voor komt. Een van die memo’s ging onder meer over een onderschepte zending met glasvezel en aluminium die van Nederland naar Iran werd gestuurd. Die zending zou te maken hebben met massavernietigingswapens en de productie daarvan.

Afbeelding: Flickr, gebruiker ctbto

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020