Excite

Wikileaks publiceert geheime documenten over Afghanistan

De Britse overheid heeft woest gereageerd op Wikileaks, die top secret documenten over de prijs die Afghaanse burgers betalen voor de oorlog in hun land. In totaal gaat het om 90.000 documenten over het conflict.

Ook voormalige officiers uit het leger hebben geklaagd over het lekken; het kan zijn dat de Britse troepen nu een groter risico lopen. Volgens hen zijn de documenten namelijk niet voor niets geheim; ze zijn geheim omdat er mensenlevens mee gemoeid zijn.

De actie van de website, het publiceren van de documenten en deze versturen naar drie landelijke kranten in drie verschillende landen, wordt dan ook niet echt op prijs gesteld.

Uit de documenten zou onder meer blijken dat tijdens verschillende nooit gerapporteerde incidenten honderden burgers gedood zijn door de coalitietroepen. Ook zouden er onder deze mensen 16 kinderen geweest zijn. Bovendien zou er sprake zijn van speciale groepen die de orders hebben om Talibanleiders te vinden en hen gevangen te nemen of te vermoorden, zonder hen eerst voor het gerecht te krijgen.

Ook de Franse soldaten zouden een aantal gruweldaden hebben begaan. Zij zouden op een bus met kinderen hebben geschoten, omdat deze in de buurt kwam van een militair konvooi. Acht kinderen raakten gewond tijdens deze aanval in 2008.

Wikileaks geeft aan niets verkeerds te doen. Volgens de oprichter van de website is er bewust gewacht met het publiceren van het materiaal en zijn alle gegevens minimaal zeven maand oud.

Afbeelding: Flickr account Peyman

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020