Excite

Wikileaks: Putin en Medvedev zijn "Batman en Robin"

Wikileaks lekt weer eens. Dit keer komt de organisatie met geheime documenten van de Amerikaanse diplomatieke dienst. Uiteraard gaat het om gevoelige informatie, en veel wereldleiders worden niet op de meest respectvolle manier beschreven. Een diplomatieke crisis lijkt onontkoombaar en 'Cablegate' lijkt een ramp te worden voor de Verenigde Staten.

Volgens een document van de Moskouse diplomatieke missie is de Russische president Medvedev bijvoorbeeld in de praktijk ‘’De Robin van Poetin’s Batman.” Ook zou Putin net iets te dik bevriend zijn met de Italiaanse premier Berlusconi, die als ijdel en ineffectief wordt weggezet. Ze zouden elkaar cadeautjes en lucratieve energiecontracten toespelen.

Ook de Libische leider Kaddafi krijgt ervan langs. Hij zou op neurotische wijze leunen op een groep vertrouwelingen en daarnaast nooit van huis gaan zonder zijn rondborstige Oekraïense verpleegster.

Leiders uit de Europese Unie worden evenmin gespaard. De Franse President Nicolas Sarkozy is bijvoorbeeld lichtgeraakt en autoritair, terwijl de Duitse Bondskanselier Angela Merkel “Risicomijdend en slechts zelden creatief” is. De Israëlische Netanyahu mag op deels lovende woorden rekenen. Hij is “elegant en charmant”, maar houdt zich nooit aan zijn beloften.

Over Nederlandse politici is tot dusver weinig schokkends bekend geworden. Wel blijkt uit de documenten dat Maxime Verhagen, in 2006 Minister van Buitenlandse Zaken, voor toetreding van Turkije tot de Europese Unie was.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Dave Keeshan

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019