Excite

Wikileaks: wereld aast op Noordpool

Uit nieuwe geheime documenten die door Wikileaks gepubliceerd zijn, blijkt dat verschillende landen hun oog hebben laten vallen op de Noordpool. Daar zouden nog diverse olie- en gasvoorraden zijn, die natuurlijk veel geld waard zijn. Nu het ijs zich terugtrekt, zijn er meer mogelijkheden om die voorraden aan te boren.

Uit de geheime documenten blijkt onder meer dat Amerika graag haar slag zou slaan op de Noordpool, maar dat zij niet de enige is. Bovendien wordt nog gewacht op het ideale moment. Dat lijkt steeds dichterbij te komen, zeker als men zou beginnen op Groenland. Daar komt steeds meer van de weelde in de grond bloot te liggen.

Groenland hoort op dit moment nog bij Denemarken, maar veel mensen willen graag dat het land onafhankelijk wordt. Als andere landen de kans krijgen om de gas en olie uit de grond te halen, evenals edelstenen die daar nog zitten, dan moet dit de inwoners van Groenland genoeg geld opleveren om hun land onafhankelijk te verklaren.

De run op de Noordpool is in 2007 gestart, toen een Rus een Russische vlag plaatste op de bodem onder de Noordpool. Sindsdien proberen ook andere landen hun claim op het land te leggen. De economische, politieke en ecologische omstandigheden werken mee; het smeltende ijs kan er ook voor zorgen dat er meer handelsroutes komen. Helaas is er nog wel één luis in de pels: milieuorganisaties als Greenpeace en het WNF hebben liever niet dat de Noordpool geëxploiteerd wordt.

Afbeelding: Flickr, gebruiker DonkeyHotey

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020