Excite

WikiLeaks-topman alsnog op borgtocht vrij

Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, komt alsnog op borgtocht vrij. Eerder was er sprake van dat Assange vast zou moeten blijven zitten, maar het Britse hof oordeelde op dit punt in zijn voordeel.

Assange werd vorige week gearresteerd toen hij zich bij de Britse politie melde. Vanmiddag kwamen de rechters bij elkaar om te kijken wat ze met Assange zouden doen. Zweden had onder meer gevraagd om uitlevering. Ook was het land in beroep gegaan tegen de vrijlating van Assange. In Zweden wordt hij namelijk van twee aanrandingen verdacht.

De hoge borgtocht – ongeveer een kwart miljoen euro – is in ieder geval geen probleem voor Assange: zijn sympathisanten hebben dat bedrag al bij elkaar gelegd. Volgens de advocaat van Assange zou het geld al op de bank staan. Als Assange wordt vrijgelaten, dan vertrekt hij direct richting het landgoed van Vaughan Smith. Daar zal hij dan onder huisarrest komen te staan tot het hof over het verzoek van Zweden beslist heeft. Dit zou zo nog een aantal maanden kunnen duren.

Assange werd uiteindelijk donderdagavond vrijgelaten. Wel moet hij een elektronische enkelband om doen en moet hij zich dagelijks melden bij de politie. Als dat niet gebeurt, kan zijn vrijlating weer worden ingetrokken. Assange is zelf erg opgelucht over zijn vrijlating. Hij werd met applaus onthaald door fans en gaf nog even een korte verklaring waarin hij vertelde dat hij onschuldig was.

Afbeelding: Flickr, gebruiker posterboy

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020