Excite

Wilders wordt ‘posterboy’ voor Art Amsterdam

Geert Wilders is de nieuwe posterboy van Art Amsterdam. Het enige probleem: het gaat om een gefotoshopte afbeelding van de PVV-politicus en Wilders heeft hier zelf niet aan meegewerkt.

De foto die op de affiches voor Art Amsterdam te zien is, is gemaakt door Jasper de Beijer, een 37-jarige beeldend kunstenaar die het werk maakte in opdracht van Art Amsterdam. Beijer kreeg de opdracht een beeld te maken dat inspeelt op de actualiteit en de keuze voor Wilders was in dat kader snel gemaakt. Wilders zou namelijk de voornaamste agitator zijn van het feit dat kunst zowel financieel als moreel onder druk staat.

Voor de afbeelding is een jeugdfoto van Wilders gebruikt, die dusdanig bewerkt is, dat het net lijkt of Wilders een kunstschilder is die in zijn atelier staat op het moment dat de foto genomen wordt. De Beijer heeft zich niet verdiept in de mogelijkheid of zijn afbeelding juridische problemen op gaat leveren. Die kans is wel groot: aangezien de poster gebruikt wordt als wervingsinstrument voor een beurs, kan Wilders aangeven dat er inbreuk wordt gemaakt op zijn portretrecht. Balkenende heeft hier in het verleden al eens ervaring mee gehad, toen zijn afbeelding gebruikt werd door de Kijkshop.

De organisatie van Art Amsterdam is in ieder geval laaiend enthousiast over de affiche, die prima past in de traditie van portretten die ze al sinds de jaren ’90 hebben.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Minister-president

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021