Excite

Windesheim pakt tentamenfraude aan

De Nederlandse HBO’s krijgen het zwaar te verduren. Was er eind vorig jaar al ophef over instellingen die hun studenten wel heel makkelijk een diploma mee gaven, kwam gisteren Hogeschool Windesheim in het nieuws omdat frauderen tijdens tentamens een koud kunstje bleek. Windesheim gaat studenten tijdens tentamens nu naar hun paspoort vragen.

Volgens een artikel in de Telegraaf is het bij Windesheim dodelijk simpel om een tentamen voor iemand anders te maken. Surveillanten controleren tijdens de tentamens enkel de foto op de collegekaart en laten studenten een paraafje zetten. Beiden zijn makkelijk te vervalsen.

De krant liet een universitair afgestudeerde ‘invallen’ voor een Windesheim-student. Hij slaagde voor het tentamen en werd niet opgemerkt. Studenten en de Raad van Bestuur schrokken zich een hoedje.

Volgens Guy Hendricks, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is het systeem van de hogeschool uit Zwolle bijna ludiek. ´In een tijd met computers en Photoshop kan zo’n fraudegevoelig systeem echt niet.´

Inmiddels heeft het bestuur maatregelen aangekondigd. Studenten zijn vanaf nu verplicht om een officieel identiteitsbewijs te tonen tijdens tentamens. Deze vorm van controle wordt al sinds tijden op andere instellingen toegepast.

Afbeelding: Flickr, gebruiker ccarlstead

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021