Excite

Wolkenschip dé oplossing voor klimaatprobleem?

De aarde warmt op en hoe hard we ons best ook doen: een echt serieuze en erg effectieve oplossing voor het klimaatprobleem hebben we nog niet gevonden. Hier zou nu wel eens verandering in kunnen komen: nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat speciale ‘wolkenschepen’ wel eens een goede oplossing zouden kunnen vormen.

Deze wolkenschepen spuiten zeewater in de lucht in, waardoor er wolken boven de Stille Oceaan komen te hangen. Deze wolken houden zonnestralen tegen, waardoor de aarde minder snel opwarmt. Omdat gebruik wordt gemaakt van zeewater, zijn de wolken veel dikker en witter dan gewone wolken, waardoor er veel meer zonlicht kan worden tegengehouden.

Natuurlijk kunnen deze schepen niet gratis gebouwd worden. Toch vallen de kosten erg mee. Een aantal van de grootste landen hebben eerder al vastgesteld dat ze waarschijnlijk zo’n 150 miljard per jaar nodig zullen hebben om de CO2-uitstoot te verminderen. Met behulp van deze schepen zou het klimaatprobleem in ieder geval voor deze hele eeuw worden uitgewist, voor slechts 5,3 miljard. Dit is ook veel goedkoper dan een aantal alternatieven die al werden voorgesteld, zoals het in de ruimte schieten van kleine zonneschermen.

Eén van de experts die zich over het klimaatvraagstuk gebogen heeft geeft echter wel aan dat het belangrijk blijft om je ook op kleine schaal te blijven inzetten voor het klimaat; de wolkenschepen helpen wel, maar uiteindelijk is het ook zaak dat wij in onze leefwijze rekening houden met het milieu!

Afbeelding: Flickr account Nicolas_T

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020