Excite

Woonlasten stijgen in 2011 wederom

Ook dit jaar zullen burgers de crisis weer in hun portemonnee voelen: waar de meeste salarissen niet of weinig omhoog gaan, stijgen wel de woonlasten weer. Woningbezitters zullen in 2011 gemiddeld 39 euro meer kwijt zijn dan in 2010. Dit komt vooral door de stijging in energie- en waterlasten.

Deze conclusie kan getrokken worden uit de jaarlijkse Woonlastenmonitor 2011. Deze werd dinsdag gepubliceerd door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lage Overheden, een centrum van Rijksuniversiteit Groningen. Uit de monitor blijkt dat de overdrachtsbelasting en het eigenwoningforfait iets naar beneden gaan. Dit is echter niet voldoende om de stijging in woonlasten volledig te compenseren.

Gemiddeld betaalt een woningbezitter dit jaar 3919 euro aan woonlasten. De hypotheeklasten komen hier nog overheen. De 3919 euro is 12% van het gemiddelde besteedbare inkomen en bestaat vooral uit de kosten voor energie en water. Die twee posten zullen dit jaar ongeveer 34 euro meer kosten. Dat verschil zit ‘m vooral in energie: dat is duurder geworden door gestegen olieprijs. De belasting op water en energie stijgt ook, wat zorgt voor ongeveer 8 euro aan extra kosten. De hypotheeklasten liggen vaak nog wat hoger en vormen meer dan de helft van de totale woonlasten van de gemiddelde burger.

Afbeelding: Flickr, gebruiker jny

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018