Excite

Woord van het jaar 2013: selfie

Het woord van 2013 is 'selfie'. Dat maakte woordenboekuitgever Van Dale dinsdag bekend. Een selfie is een zelfportret, meestal gemaakt met de camera van een smartphone. Je kunt ook een selfie maken met de webcam of een gewone (digitale) camera. Soms is dan nog een stukje arm te zien waarmee de camera wordt vastgehouden. In totaal stemden 22.000 mensen van 26 november tot 16 december via de website van Van Dale voor de verkiezing van het woord van het jaar 2013.

Koningslied

Behalve de selfie konden mensen ook stemmen op negen andere woorden die tekenend waren voor 2013: koningslied, kopschopper, kweekburger, sletvrees, socialbesitas, voedselsjoemel, boekface, comakijken en knikkebolziekte.

Obama selfie

Dat de selfie in 2013 erg populair is, blijkt wel; dat het woord ook in België en in Engeland is verkozen tot woord van het jaar 2013. De bekendste selfie van het afgelopen jaar is overigens waarschijnlijk de foto die de premier van Denemarken Helle Thorning-Schmidt nam samen met president Obama tijdens de herdenkingsdienst van Nelson Mandela. Er ontstond veel ophef over de 'kermis' tijdens de dienst, maar volgens Obama werd de selfie pas gemaakt toen de dienst al voorbij was.

Social media

De hoofdredacteur van Van Dale, Ton den Boon, zag selfie al vroeg als winnaar van woord van het jaar 2013. "Dat dit woord zal beklijven, wist ik vrij snel. Voor deze handeling hadden we echt een term nodig. Die bestond nog niet." Den Boon is niet verbaasd dat het woord uit de hoek van social media is gekomen. "Het was wel te verwachten," vertelt hij. "Op sociale media zijn tegenwoordig zoveel mensen actief, het is echt ingeburgerd."

Project X-feest

Woord van het jaar 2012 was overigens 'project X-feest'. Een project X-feest is een feest dat uit de hand loopt omdat er te veel mensen komen die via social media zijn uitgenodigd. De naam komt van de film 'Project X'. Daarvoor won 'tuigdorp' in 2011, 'gedoogregering' in 2010, 'ontvrienden' in 2009 en 'swaffelen' in 2008.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021