Excite

Wrakingsverzoek in zaak Nicole van den Hurk afgewezen

  • © Getty Images
Het wrakingsverzoek in de zaak met betrekking tot de mogelijke verkrachting van en moord op Nicole van den Hurk is afgewezen. Het destijds 15-jarige meisje werd in 1995 dood gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. Hierdoor kan de strafzaak tegen de nieuwe verdachte gewoon doorgaan.

Advocaat Job Knoester, de advocaat van de verdachte TBS'er Jos de G., had een wrakingsverzoek ingediend. Hij vond dat hij te weinig tijd kreeg om onderzoek te doen naar alternatieve mogelijkheden. Ook vreesde hij dat de rechtbank partijdig zou zijn.

Deze zaak heeft verschillende verdachten gekend, waaronder de stiefbroer van Nicole. In januari van dit jaar werd Jos de G. aangehouden. Zijn DNA bleek overeenkomsten te hebben met het DNA dat op het lichaam van Nicole gevonden werd. Dit betekende een onverwachte doorbraak in de oude zaak.

Deze doorbraak volgde op nieuwe inspanningen van een Cold Case team. Zij groeven onder meer het lichaam van Nicole opnieuw op en vonden DNA in de vorm van sperma en haar. Dat leidde tot de arrestatie van de nu 46-jarige De G. uit Helmond. De G. is geen onbekende van de politie: hij heeft zijn ex-vriendin twee keer seksueel misbruikt en een 20-jarige vrouw bruut verkracht. Daarnaast werd hij in verband gebracht met een verkrachtingszaak uit 1987. De werkwijze bij deze verkrachtingen vertoont sterke overeenkomsten met de zaak van Nicole.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020