Excite

You’ve got this strange effect on me… misselijkheid en depressies na bioscoopbezoek

Een filmpje meepikken als ontspanning? Vergeet dan niet het noodnummer of het nummer van je psycholoog mee te nemen. In de VS en Italië zijn er mensen opgenomen met misselijkheid en paniekaanvallen na het bekijken van Paranormal Activity. Andere bioscoopgangers zijn dan weer in een lichte depressie getuimeld na een avondje Avatar.

Paranormal Activity: paniek in de bioscoop

De horrorfilm heeft al menig Amerikaan de stuipen op het lijf gejaagd, maar dit weekend heeft 'huiveren' een nieuwe dimensie gekregen. In Napels kregen verschillende mensen te kampen met misselijkheid, braakneigingen en paniekaanvallen. Volgens de Italiaanse hulpdiensten waren er paniekaanvallen van langer dan een half uur en is er een 14-jarige in het ziekenhuis opgenomen in een catatonische toestand, een neurotische toestand die gepaard gaat met spierkrampen en spastische trekken. Niet bepaald de toestand waar je in wil verkeren na een gezellig avondje bioscoop. Organisaties die opkomen voor de minderjarigen hebben genoeg gezien en hebben een campagne opgestart om de film te verbieden voor minderjarigen. Codacons, de Italiaanse consumentenorganisatie, gaat een stap verder en onderzoekt of er juridische stappen genomen worden. Voor de Italiaanse Parlementaire Commissie voor Kinderen en Jongeren volstaat voorlopig een verbod voor minderjarigen die het al psychologisch moeilijk hebben. Een goed plan,op één detail na: hoe herken je een minderjarige met psychologische problemen?

Avatar: Prozac bij de popcorn

De veel besproken kaskraker van James Cameron lijkt een gevoelige snaar te raken bij sommigen onder ons. Vele Amerikanen krijgen de Avatarblues na het zien van de film: de ene zegt depressief te worden, de andere betrapt zichzelf op suïcidale gedachten. Vooral het contrast tussen de mooie wereld van Pandora en onze ‘grauwe en grijze wereld‘ schijnt bij tal van mensen de boosdoener te zijn. Het special effects team van Avatar heeft blijkbaar iets te goed gewerkt.Volgens verschillende commentatoren zorgen de zeer geslaagde 3D-effecten ervoor dat een bepaalde categorie mensen zich moeilijker kan losmaken van de fictieve wereld die wordt gecreëerd. Een nieuw fenomeen? Wel. Eigenlijk niet, de sensitieve Amerikaan kan al een tijdje terecht op gespecialiseerde fora zoals Ways to cope with the depression of the dream of Pandora being intangible. Een sensitieve bende toch die Amerikanen.

Misschien toch maar een apotheek of een praktijk openen naast de bioscoop...

Afbeeldingen: Flickr, gebruikers hdaniel en Sarah G...

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020