Excite

‘Zahra Bahrami werd doodgemarteld’

Volgens verschillende Iraanse nieuwsmedia werd de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami vorige week niet opgehangen, maar doodgemarteld. Ze zou niet terechtgesteld zijn, maar overleden zijn tijdens haar verhoren. Dit zou direct een verklaring geven voor het feit dat Iran eerder nog aan Nederland liet weten dat er nog mogelijkheden voor beroep werden.

Toen vorige week bekend werd dat Bahrami gedood was, ontstond er een diplomatieke rel. De ambassadeur van Iran mocht in Den Haag op het matje komen en moest uitleg geven over de situatie. Donderdag werd er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de situatie, die zelfs voor Iraanse begrippen hoogst opmerkelijk is. Ook in Iran is het namelijk niet gebruikelijk dat een buitenlands staatsburger geëxecuteerd wordt, ook al erkent Iran de Nederlandse nationaliteit van Bahrami officieel niet.

Minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, wordt er van verdacht te weinig te hebben gedaan om de executie van de vrouw te voorkomen. Volgens Rosenthal heeft hij echter elk mogelijke middel aangegrepen om haar vrij te krijgen. Nadat bekend werd dat Bahrami hoogstwaarschijnlijk dood was, heeft Nederland alle contacten met Iran bevroren.

Er zijn nog andere aanwijzingen die wijzen op een ongeluk. Zo heeft de Iraanse overheid het lichaam van de vrouw nog steeds niet officieel vrijgegeven en heeft niemand haar nog mogen zien. Dit komt echter ook alleen in onbevestigde berichten naar voren, dus in hoeverre het hier gaat om feit of fictie, is niet duidelijk.

Afbeelding: Flickr account Hamed Saber

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020