Excite

Zaterdag grote kans op 37 graden

  • © Getty Images
De kans is groot dat het zaterdag maar liefst 37 graden wordt. Dit heeft weerman Marco Verhoef van Weerplaza dinsdag gezegd. De temperatuur stijgt deze dagen al sterk en de hittegolf zou zich op dinsdag inzetten. Het hoogtepunt ligt echter op zaterdag. In het oosten en het zuidoosten zal de temperatuur dan oplopen tot zo'n 36 of 37 graden. Wel geeft Verhoef er direct bij aan dat dat nog een paar dagen duurt, dus dat er ook nog dingen kunnen veranderen.

Volgens Verhoef zou zelfs het hitterecord in Nederland wel eens verbroken kunnen worden. Op 23 augustus 1944 werd in Warnsveld in Zutphen een temperatuur van maar liefst 38,6 graden Celsius gemeten. Verhoef geeft aan dat hij niet uitsluit dat die temperatuur plaatselijk ergens bereikt kan worden.

De hoge temperaturen zijn niet alleen lekker, ze brengen ook wel risico's met zich mee. Zo kunnen er bijvoorbeeld problemen ontstaan bij de start van de Tour de France op zaterdag, in Utrecht. Renners hebben omdat ze in beweging zijn waarschijnlijk niet veel last van de temperaturen, maar het publiek kan hier wél veel last van hebben, zeker in een - vaak toch al warmere - stad.

Verhoef adviseert mensen dan ook om daar even vooraf slim over na te denken en mogelijk zoveel als het kan in huis te blijven, om zo niet teveel te worden blootgesteld aan de hitte. Over onweer hoeven ze zich in Utrecht in ieder geval niet druk te maken, want alleen het noorden en het westen lopen donderdag en zaterdag het risico op een stevige - plaatselijke - onweersbui.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021