Excite

Zelf makkelijk de verwarming ontluchten

Het is deze herfst weer eens goed raak. Het kwik gaat deze week voor het eerst richting de -10, de NS is alweer in paniek en de ochtend- en avondspitsen verbreken records. Tijdens dit soort taferelen is er niets lekkerder dan binnen zitten, met de verwarming aan. Vervelend wordt het als deze niet goed warm wordt. Gelukkig kun je hem zelf ontluchten.

Door lucht in de radiatoren of de verwarmingsbuizen kan het warme water niet meer goed door het systeem lopen. Je verwarming begint lawaai te maken en wordt niet goed warm. Door te ontluchten komt je verwarming weer op temperatuur én zorg je ervoor dat je geen onnodige energie verbruikt.

Allereerst moet je de verwarmingsknop helemaal open zetten. Daarna kan je, met een speciale ontluchtingssleutel het ontluchtingsventiel opendraaien, wat rechts of links van de radiator zit. Je hoort dan de lucht weglopen. Pas daar wel een beetje mee op, want er komt ook heet water uit. Daarom is het verstandig om een bakje of emmer bij de hand te hebben om het water op te vangen.

Wanneer er enkel nog water uit het ventiel komt en geen lucht meer, kan je het ventiel weer dichtdraaien. Zo makkelijk is het om weer helemaal klaar voor de winter te zijn!

Afbeelding: Pixelio, gebruiker Rainer Sturm

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020