Excite

Zelfportret van Pink Floyd’s Syd Barrett gestolen

Afgelopen zaterdag is het zelfportret van Syd Barrett gestolen uit de Idea Generation Gallery in oost Londen. Het is een onvervangbaar portret, dat in het bezit was van een ex van Barrett, Libby Gausden.

Het doek werd door de getroebleerde oprichter van Pink Floyd zelf geschilderd, nog voordat hij echt beroemd werd met zijn band. Inmiddels is een beloning van 2000 pond uitgeloofd voor de informatie die leidt tot het terugvinden van het doek. Omdat Barrett in 2006 is gestorven, nadat hij de muziek vaarwel had gezegd en zich vooral op zijn drugsgebruik was gaan richten, kan het nooit meer opnieuw gemaakt worden.

Libby Gausden hoopt dat ze het doek snel terug krijgt, ze heeft al aangegeven dat ze erg van slag is door de diefstal. Het doek heeft voor haar een enorme persoonlijke waarde en ze hoopt dan ook dat ze het binnenkort weer veilig terug kan krijgen. Volgens de manager van de galerie is het doek tussen kwart over twee en drie uur ’s middags gestolen; er is dus op klaarlichte dag iemand mee weggelopen.

Overigens was Barrett niet altijd betrokken bij Pink Floyd; hij was oprichter van de band, maar hij maakte al sinds 1968 geen deel meer uit van de groep. Tussen 1968 en 1972 probeerde hij een solocarrière op te zetten, maar daar leek zijn hart toch niet in te zitten. In 1975 kwam hij zijn oude bandmaten nog eens opzoeken, net toen ze het nummer Shine On You Crazy Diamond over hem opnamen.

Afbeelding: Flickr account Lord Jim

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020