Excite

Zilverschat van 47 miljoen euro teruggevonden in schip

  • © Getty Images
Bij de diepste bergingsactie die ooit op zee is uitgevoerd, is een zilverschat ter waarde van maar liefst 47 miljoen euro teruggevonden. De schat werd geborgen uit een Brits schip dat in 1942 door de Duitse marine tot zinken was gebracht. Het ging om de SS City of Cairo, die nog aanzienlijk dieper bleek te liggen dan de Titanic.

Het Britse stoomschip had een vracht van maar liefst honderd ton aan zilveren munten aan boord toen het door een Duitse onderzeeër op de Atlantische Oceaan tot zinken werd gebracht. Het schip was onderweg van Bombay naar Engeland en had het zilver aan boord om de Britten te helpen de oorlog te financieren. Het schip werd in 2011 al teruggevonden door een team dat onder leiding stond van de Britse bergingsexpert John Kingsford.

Het heeft nog even geduurd voor met de bergingswerkzaamheden begonnen kon worden; die werden pas in september 2013 afgerond. Het nieuws over de vondst mocht echter nu pas naar buiten worden gebracht. Van de munten is inmiddels niets meer over; die werden allemaal omgesmolten en verkocht. De opbrengst ervan is verdeeld onder de eigenaar van de munten en de berger.

Hoewel de aanval ervoor zorgde dat het schip op de bodem van de Atlantische Oceaan verdween, verdronken slechts zes van de 311 opvarenden. De rest wist weg te komen in reddingsboten. De eerste reddingsboot werd echter pas na drie weken gevonden, waardoor het totale aantal doden uiteindelijk toch nog opliep naar 104. De laatste reddingsboot werd pas gevonden nadat het stoomschip al 51 dagen gezonken was.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020