Excite

Zweden wint Eurovisie Songfestival in Azerbeidzjan

De Zweedse inzending voor het Eurovisie Songfestival zangeres Loreen, kreeg na de finale in een uitverkochte Crystal Hall in Bakoe de meeste stemmen uit Europa voor haar liedje Euphoria. Volgend jaar mag Zweden het songfestival organiseren. Het was de 57e keer dat het festival georganiseerd werd.

Andere topscoorders

In totaal namen 26 landen het in de finale van het liedjesfeest tegen elkaar op. Twintig landen wisten zich eerder deze week in de twee halve finales te plaatsen voor de eindstrijd. Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en gastland Azerbeidzjan hoefden zich niet eerst in een voorronde te bewijzen. Rusland eindigde als tweede, derde werd Servië en gastland Azerbeidzjan bereikte de vierde plek.

Verrast

Zweden stond al maandenlang te boek als favoriet om het Eurovisie Songfestival te winnen. En hoewel Loreen al voor aanvang van de halve finales bovenaan de lijsten van grootste kanshebbers stond, was de zangeres toch nog verrast met haar overwinning. “Ik wil iedereen vanuit het diepste van mijn hart bedanken. Ik kan niet geloven wat me is overkomen,” zei Loreen na afloop van het evenement.

Blijven geloven

Nederlandse inzending Joan Franka werd donderdag al uitgeschakeld in de halve finale. Het is de achtste keer op rij dat Nederland de eindronde van het Eurovisie Songfestival niet haalt. Joan behaalde uiteindelijk 35 punten, wat voldoende was voor een 15e plaats in de halve finale. Winnares Loreen had een bemoedigde boodschap voor Nederland: “Nederland kan ook een winnend liedje schrijven, als het maar blijft geloven in zichzelf,” aldus de Zweedse zangeres.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020